Mindfulness in de kijker

Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je beter leert omgaan met stress, slapeloosheid, piekeren, depressie, burn-out, pijn, … maar stimuleert ook de creativiteit en verbetert de communicatie. 
Mindfulness betekent: bewust aandacht geven aan wat er hier en nu is (gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties,…) zonder te oordelen.

Aandachtstraining

Internationaal is aandachtstraining bekend geworden onder de naam mindfulness. Het trainen van aandacht is een techniek die ongeveer 2500 jaar oud is. Toen werd hij in zijn oorspronkelijk vorm beoefend door Boeddha. Vandaag echter heeft de training van aandacht niet noodzakelijk een spirituele of religieuze betrachting. Het volgen van een training heeft dan ook niets te maken met ‘boeddhist’ worden. Het is een wetenschappelijk onderbouwde training die oosterse wijsheid en westerse psychologie integreert.

Eenvoudig

Een aandachtstraining start met een schijnbaar eenvoudige methode waarbij de aandacht door middel van concentratie gecentreerd wordt op één punt. Dit doen we door een aantal eenvoudige oefeningen waarbij de aandacht gericht wordt op de ademhaling of bepaalde lichaamszones. Snel komt men tot de ontdekking dat het in ‘de innerlijke wereld’ zelden rustig is. Er is eerder sprake van een continue stroom van denken, oordelen, emoties,…
Daarenboven blijkt dat we maar zeer weinig controle hebben op deze processen. Ze leiden een eigen leven. Zo worden onbewust allerlei gedachten, herinneringen en opinies meegenomen in het huidige moment. We zien de werkelijkheid doorheen de filter van onze eigen geschiedenis, doorheen onze verlangens, onze betrachtingen. Zodoende wordt onze waarneming vertroebeld. Misverstanden, communicatieproblemen en allerhande spanningen zijn daar vaak het gevolg van.

Niet oordelen

Door de stroom van gedachten en emoties in onszelf oordeelloos op te merken, verliezen ze een groot deel van hun impact. We zien meer en meer de werkelijkheid zoals ze zich aandient, zonder innerlijke stoorzenders. Na verloop van tijd zal de aandachstraining de eenpuntige concentratie laten uitbreiden tot een momentconcentratie. We ontwikkelen een alertheid voor ons eigen functioneren in alle aspecten van het leven.

 

Getuigenis van een deelnemer aan een training:

“Je leert jezelf kennen. Het wordt duidelijk welke waarden belangrijk zijn en hoe deze eventueel tekort gedaan worden in jouw leven. Het heeft er voor mij voor gezorgd dat beslissingen sneller genomen worden. Door het zeer praktische luik van de training kan je de oefeningen ook gedurende de dag gebruiken om de rust terug te vinden wanneer je deze even kwijt bent. Een absolute aanrader!”

 

In januari kan je starten in de training Mindfulness.

Kijk bij data in onze kalender, trainer Chris Vanderhaeghen

 

Meer blogposts te ontdekken

Geniet jij van de lente? Ben je terug aan het openbloeien? Wij alvast wel, en we genieten met volle teugen. Dicht bij